Ventilatie met warmteterugwinning - Concept

Door JanJeen op maandag 9 oktober 2017 06:00 - Reacties (12)
Categorie: Ventilatie met warmteterugwinning, Views: 4.085

Brrr koud hè?! Mijn huis is best redelijk geïsoleerd, maar toch komt er veel kou door de openstaande ramen naar binnen. Het liefst zou ik de ramen dicht doen. Dat scheelt meteen ook herrie van de straat. Maarja, ventileren is ook wel zo fris. Open dus die ramen. Brrr.

Toen we in ons huis kwamen wonen heb ik al eens aan een ventilatie module met warmteterugwinning (wtw) gedacht. Sterker nog, ik had zelfs een 2e hands exemplaar op de kop getikt. Dat ding bleek echter op de voorzolder enorm groot te zijn, daarbij bleken de kanalen ook niet bepaald subtiel in het bestaande rijtjeshuis in te passen. Andere klussen kregen voorrang en uiteindelijk belande de WTW module weer terug op Marktplaats. Verkocht. Toch bleef het concept ergens in mijn hoofd hangen. Zonde om warme lucht het huis uit te blazen en koude naar binnen te zuigen, dat moet slimmer kunnen...

Even het idee van een warmte wisselaar: er zijn 2 luchtstromen; 1 'vies' en warm vanuit in mijn geval de badkamer en een toilet. Daarnaast een luchtstroom van buiten, fris. Door die luchtstromen in een warmte wisselaar langs elkaar te laten stromen kunnen ze de temperatuur van elkaar overnemen. De warme lucht wordt afgekoeld en de koude lucht wordt opgewarmd. Door het tegenstroomprincipe kan dit erg efficiënt, er zijn wtw units verkrijgbaar die tot 95% van de warmte zeggen terug te winnen. Wikipedia gifje over de werking hiervan:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Counterflow_animation_counter.gif

Goed, de voordelen op een rijtje;
- Ramen kunnen dicht blijven, minder herrie van de straat
- Gefilterde verse lucht het huis in, ook als het niet waait
- Minder warmte verlies, doordat veel van de warmte wordt overgedragen op de verse lucht.

De ruimte waar de WTW komt is behoorlijk beperkt, met name ondiep. Ik was er al achter gekomen dat een volledig ventilatie systeem met wtw inbouwen best een uitdaging is, daarom wordt het doel beperkter. Alleen de slaapkamer aan de voorzijde van het huis en de zolderkamer worden voorzien van verse warme lucht. Ik heb al een ITHO ventilatie unit, deze wordt hergebruikt.

Hieronder is het concept uitgeschetst. In de schets is de wtw-unit open. Er komt een klep voor met scharnieren en sluitingen om het makkelijk open te kunnen maken. Er zijn rechthoekige buizen gebruikt voor de verse lucht, lekker compact. De toevoerbuis gaat voorzien worden van isolatie omdat die buis koud zal zijn. Voor de ventilator heb ik mijn oog laten vallen op een IP67 140x140mm PC ventilator van Noctua. Het toerental hiervan is met een simpele fancontroller te regelen, maar eventueel kan ik het ook met een sensoren gaan aansturen. Eerst de boel maar eens draaiend krijgen.
Schematisch WTW concept

Filters
Als je lucht ongefilterd door de warmtewisselaar blaast zal de boel snel smerig worden. Bacteriegroei, kuchende gezinsleden en voor je het weet lig je op de intensive care. Daarom filteren die boel! Bijkomend voordeel is dat pollen en andere nare zaken het huis niet inkomen. De filters wil ik maken door frames te frezen en daartussen opmaat geknipte stofzuigerzakken te leggen. Stofzuigerzakken zijn gemaakt voor hoge luchtstromen dus lijken mij ideaal. Ik ben benieuwd hoe jullie tegen deze oplossing aankijken. Waarschijnlijk voeg ik ik nog een rubber snoer rondom toe voor extra afdichting. Mijn bedoeling is om de filters op klemming in de behuizing te schuiven.
https://tweakers.net/ext/f/PxbDrE32ClLBWUL4GCXANEg0/full.jpg

Condensafvoer
De warme lucht zal bij afkoeling gaan condenseren in de warmtewisselaar, dat vocht moet afgevoerd worden, daarvoor is een afvoer geïntegreerd.
https://tweakers.net/ext/f/PHcDy8R3uuoc2e41U5uszPDn/full.jpg

Behuizing
Voor de behuizing zit ik te denken over verschillende materialen. De WTW wil ik bouwen om zo lang mogelijk mee te gaan, denk aan 20jaar of meer. Het mooist is dan om massieve kunststof platen luchtdicht aan elkaar te lassen. Trespa en watervast multiplex zijn alternatieven maar gaan waarschijnlijk niet even lang mee. Een voordeel van deze massieve materialen is ook dat ze geluid van de ventilatoren dempen.

Warmtewisselaar
De warmtewisselaar wordt op basis van kunststof (PP) kanaalplaat. Een aantal commerciële warmtewisselaars maakt hier ook gebruik van. Ik weet nog niet wat de beste dikte is voor het kanaalplaat. 3, 4 of 5mm? Eventueel kan ik hier mee experimenteren. Het idee is dat de vuile lucht door de kanalen gaat. De frisse lucht wordt tussen de platen door geblazen. Kanaalplaat:
https://tweakers.net/ext/f/X5Qd0PTJXMlzje3ii8A97pqN/full.jpg

Tot zover het concept! Een by-pass voor extra koeling in de zomer heb ik er niet in zitten, we kunnen altijd nog een raam open zetten om extra te koelen. Of gewoon de airco aan }> Mocht je vragen of tips hebben dan hoor ik het graag!